Vajinismus Belirtileri
Vajinismus’un Sıkça Görülen Belirtileri
-
- İlişki sırasında daralma ile birlikte yanma ve batma
- İlişkiye girmede güçlük veya girememe
- Birleşme sırasında ağrı ve sıkıntı
- Doğum, histerektomi (rahmin alınması), kanser ve ameliyat, menapoz, ve üriner enfeksiyon sonrasında ilişkide rahatsızlık ve ağrı
- Başka bir neden olmaksızın ilişki sırasında kaynağı belirlenemeyen bir ağrı
- Pelvik/Jinekolojik muayene sırasında güçlük
- Diğer kas gruplarında (bacak, bel v.b.) spasm ve kasılmalar
- Ağrı nedeniyle seksüel birleşmeden kaçınma
Vajinismus Belirtileri, vajinanın daralması sebebiyle huzursuzluk, yanma, ağrı, ilişkiye girme problemlerine veya hiçbir şekilde cinsel birleşmenin tamamlanamamasına neden olur. Kadınlar, pelvik bölgede istemsiz olarak gerçekleşen vajinal daralmanın aslında kendilerinde var olan penetrasyon ve ağrı sorunlarından kaynakladığının farkında olmayabilirler.
Vajinismus’un görülmesinde farklılıklar
Vajinismus cinsel deneyimi olan veya hiç yaşamamış, genç ve yaşlı kadınlarda görülebilir. Kadınlar vajinismusu aşağıda belirtilen durumlardaki gibi farklı şekilde yaşayabilir.
Bazı kadınlarda hiçbir şekilde bir giriş mümkün değildir.
Bazı kadınlarda tampon koymak ve jinekolojik bir muayene yapılabilirken bunun haricinde cinsel organın girişi mümkün değildir.
Bazı kadınlarda cinsel organ girişi kısmen mümkün iken bu süreç ağrılı ve sancılı gerçekleşmektedir.
Bazı kadınlarda cinsel organ girişi tamamı mümkün iken darlık ve rahatsızlık kadınların zevk almasından orgazm olana kadar süren normal ilerlemeyi kesintiye uğratır ve ağrılara neden olur.
Bazı kadınlar cinsel birleşme sırasında gittikçe artan rahatsızlık ve ağrıya tahammül ederek hayatlarını bu şekilde de sürdürebilirler.
Vajinusmus’un Evreleri
Vajinal girişte hafif huzursuzluk ve yanma görülür ancak bu durum azalabilir.
Vajinal girişte daha belirgin bir yanma ve kasılma görülür ve kararlı olarak görülme eğilimindedir.
Vajinal kaslardaki istem dışı kasılma giriş eyleminin güç ve ağrılı olmasına neden olur.
Vajinal açıklığın sıkı bir şekilde kapalı olması sebebiyle giriş eylemi gerçekleşemez. Zorlandığı takdirde şiddetli bir ağrı söz konusudur.
Yukarıda da belirtildiği üzere vajinusmus belirtileri hafif huzursuzluktan vajinal açıklığın tamamen kapanmasına kadar geniş bir aralıkta görülebilir. Eğer bir kadın en başından itibaren hiçbir zaman ağrısız bir cinsel birleşme yaşayamamışsa, bu durum primer vajinusmus olarak sınıflandırılır. Ağrısız ve problemsiz bir cinsel ilişkisi olan kadınların, sonrasında hayatlarının herhangi bir döneminde kasılma, ağrı ve giriş güçlüğü görülmekte ise bu durum sekonder vajinusmus olarak adlandırılır.
Primer Vajinismus
Eğer Bir Kadın En Başından Itibaren Hiçbir Zaman Ağrısız Bir Cinsel Birleşme Yaşayamamışsa, Bu Durum Primer Vajinismus Olarak Sınıflandırılır.
Genellikle primer vajinismus bir kadının yaşadığı ilk cinsel birleşme deneyimi sırasında ortaya çıkar. Giriş eylemi gerçekleşemez veya çok zor gerçekleşebilir ve bu durum vajinal açıklığın olması gereken yerde sanki bir “duvara” çarpılması şeklinde ifade edilebilir. Primer vajinismus cinselliğin olmadığı bir evliliğin temel nedenidir. Primer vajinismus ilaha ki ilk cinsel tecrübe sırasında değil, jinekolojik muayene veya tampon konulması sırasında da tespit edilebilir.
Bazı kadınlarda başka kas gruplarında spazmlar ve hatta nefes daralması gibi etkilerde görülebilir. Genellikle herhangi bir şeyin vajina içine giriş eylemi sonlandırıldığında kaslar gevşer ve normale döner. Bu nedenle pelvik muayene haricinde sonradan yapılan muayenelerde görünür herhangi bir bulgu saptanamaz.
Sekonder Vajinismus
Sekonder Vajinismus Ağrısı, Öncesinde Yıllarca Herhangi Bir Sorun Yaşamayan Kadınlarda, Hayatlarının Herhangi Bir Döneminde Görülebilir.
Sekonder vajinismus ağrısız ve problemsiz cinsel ilişkisi olan kadınlarda, sonrasında hayatlarının herhangi bir döneminde kasılma ağrısı ve giriş güçlüğü görülmesi durumudur. Sekonder vajinismus, üriner ve mantar enfeksiyonları, doğum sonrası ağrılar gibi geçici pelvik ağrılar nedeniyle görülebilir. Ayrıca ameliyatlar, menopoz gibi fizyolojik olaylar ve travmatik olaylar da vajinismusu tetikleyebilir. Genellikle bu ağrılar teşhis edilip tedavi edildikten sonra seksüel ağrılar ve birleşme problemleri görülmeye devam eder.
Yaşanmakta olan seksüel ağrılar genital bölge kaslarının istemsiz olarak kasılma şiddetinin ve süresinin artmasına neden olduğundan tedavi edilmediği takdirde vajinismus genellikle kötüleşir. Ayrıca vajinismus kadınların cinsel ilişki sırasında orgazm olmasına da engel olabilir.
Vajinismus İstem Dışı olur…
Şunu özellikle belirtmek gerekir ki, vajinismus kadının kasıtlı olarak yaptığı veya yarattığı bir rahatsızlık değildir. Bu durum istemsiz olarak kontrolleri dışında gerçekleşen bir olaydır. Vajinusmus’un çeşitli nedenleri olabilir ancak sıklıkla fiziksel ve duygusal olaylar neticesinde oluşur. Bu problemin gizemi hem kadın için hem de partneri için üzücü ve sinir bozucu olabilir. Vajinusmusun istemsiz olması gerçeğine rağmen birçok kadın bu durumdan ve ilişkiye girememekten dolayı utanç duymakta, ağrılarını gizlemekte ve sırlarını paylaşmaktan rahatsızlık duymaktadırlar.